Πράξη και Πρόοδος
Έναρξη λειτουργίας τμημάτων θερινής προετοιμασίας (2017-2018).
22 Ιουνίου, 2017
ΤΕΦΑΑ
Βαθμοί επίδοσης στις πρακτικές δοκιμασίες των υποψηφίων ΤΕΦΑΑ
26 Ιουλίου, 2017

Συμβουλές για την υποβολή μηχανογραφικού δελτίου.

Μηχανογραφικό

„Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος «Πράξη και Πρόοδος» για άλλη μια χρονιά, προσφέρει την υπηρεσία συμβουλευτικής και συμπλήρωσης Μηχανογραφικού Δελτίου σε όλους τους υποψηφίους που ενδιαφέρονται και μάλιστα για τους μαθητές του εκπαιδευτηρίου εντελώς δωρεάν..”


Ξεκίνησε από την Τετάρτη 21 Ιουνίου η διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου για τους φετινούς υποψηφίους Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017.

Το Μηχανογραφικό Δελτίο, είναι δελτίο καταγραφής προτιμήσεων. Κάθε υποψήφιος πρέπει να έχει ένα, βασικό και μοναδικό κριτήριο κατά τη συμπλήρωσή του. Να επιλέξει τις σχολές που τον ενδιαφέρουν, χωρίς να εξαιρεί καμία, και να τις βάλει στη σειρά προτίμησης που θα τις έβαζε εάν μπορούσε να μπει σε όλες εξ' αυτών. Κοινώς, να συμπληρώσει το Μηχανογραφικό σα να είχε το μέγιστο δυνατό αριθμό μορίων.

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος «Πράξη και Πρόοδος» για άλλη μια χρονιά, προσφέρει την υπηρεσία συμβουλευτικής και συμπλήρωσης Μηχανογραφικού Δελτίου σε όλους τους υποψηφίους που ενδιαφέρονται και μάλιστα για τους μαθητές του εκπαιδευτηρίου εντελώς δωρεάν.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 2892023700 ή μέσω mail (info@praksi.edu.gr), για να κλείσετε ραντεβού για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου.

Σημαντικές πληροφορίες για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου:

- Η προθεσμία υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου είναι από την Τετάρτη 21 Ιουνίου έως την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017.

- Η υποβολή γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http://exams.it.minedu.gov.gr.

- Για την εισαγωγή στο σύστημα θα χρειαστείτε τον 8ψήφιο κωδικό υποψηφίου που αναγράφεται στο Δελτίο Εξεταζομένου και έναν κωδικό – τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας - τον οποίο θα δημιουργήσετε στο σχολείο σας.

- Για τη δημιουργία του κωδικού ασφαλείας: Αν πήρατε μέρος στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις θα μεταβείτε στο σχολείο στο οποίο δηλώσατε συμμετοχή για τις φετινές πανελλαδικές. Αν είστε απόφοιτοι που θα διεκδικήσετε το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση μπορείτε να προσέρχεστε σε οποιοδήποτε ημερήσιο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ και κατά προτίμηση στο ημερήσιο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ που είναι πλησιέστερο στην κατοικία σας ή στο Λύκειο αποφοίτησής σας.

- Υπάρχει δυνατότητα αναίρεσης οριστικοποιημένου μηχανογραφικού δελτίου, αρκεί να είναι αυστηρά εντός της ημερομηνίας υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου. Η αναίρεση γίνεται από το Σχολική σας Μονάδα.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές μικρές συμβουλές για κάθε υποψήφιο, αλλά και όσους τους βοηθούν στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου:

- Κανείς δεν είναι φτιαγμένος μόνο για ένα επάγγελμα ή μόνο για μια σχολή.

- Αν μια σχολή είναι αυξημένης ζήτησης από τους υπόλοιπους υποψηφίους, δε σημαίνει ότι είναι απαραίτητα σχολή που σου ταιριάζει.

- Η σειρά προτίμησης των σχολών πρέπει να εκφράζει αποκλειστικά τις επιθυμίες σου. Είναι σημαντικό, να μην επηρεάζεσαι από τις βάσεις προηγούμενων ετών.

- Η διαμόρφωση των φετινών βάσεων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων ανά σχολή, οι επιδόσεις των υποψηφίων και η σειρά προτίμησης στο μηχανογραφικό δελτίο. Σίγουρα δεν επηρεάζονται από τις βάσεις των προηγούμενων ετών!

- Μπορείς να δηλώσεις όσα τμήματα θέλεις από το ένα ή τα δύο επιστημονικά πεδία που έχεις διαλέξει. Δηλώνοντας λιγότερα τμήματα δεν αποκτάς κανένα απολύτως πλεονέκτημα. Τα λιγότερα τμήματα απλά δίνουν λιγότερες πιθανότητες εισαγωγής.

- Στη διαδικασία επιλογής για την εισαγωγή σε ένα τμήμα, δεν παίζει ρόλο η σειρά προτεραιότητας με την οποία έχεις δηλώσει το τμήμα αυτό στο μηχανογραφικό σου. Τα μόρια που συγκέντρωσες είναι το κριτήριο για την εισαγωγή.

- Αν έχεις συγκεντρώσει μόρια που σου επιτρέπουν να εισαχθείς σε περισσότερα τμήματα, θα εισαχθείς σε αυτό που έχεις δηλώσει πιο ψηλά. Πρόσεξε λοιπόν τη σειρά.

- Οι πρώτες σπουδές είναι προτιμότερο να γίνονται σε σχολές γενικής φύσης και η εξειδίκευση να γίνεται σταδιακά.

- Σκέψου ότι υπάρχουν σχολές με μεγάλη βάση εισαγωγής, χωρίς όμως τις ανάλογες επαγγελματικές προοπτικές.

- Οι απόφοιτοι της ίδιας σχολής δεν ασκούν κατ’ ανάγκη το ίδιο επάγγελμα.

- Εάν επιλέξεις μια σχολή που δεν είναι καθαρά δική σου επιλογή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην ολοκληρώσεις τις σπουδές σου ή να καταλήξεις με ένα πτυχίο που δεν θα αξιοποιήσεις τελικά.

- Οι σπουδές που αποτελούν πραγματικά δική σου επιλογή έχουν μεγάλη αξία, ακόμα και αν δεν τις χρησιμοποιήσεις άμεσα επαγγελματικά. Μπορούν να προσφέρουν γνώσεις και δεξιότητες που θα εφαρμοστούν στο μέλλον στη ζωή σου και σε οποιαδήποτε επαγγελματική σταδιοδρομία επιλέξεις.

- Μην υποτιμάς καμία σχολή, καθώς υπάρχουν πολύ καλές επιλογές και σε χαμηλόβαθμες σχολές.

- Τα Α.Τ.Ε.Ι. συχνά υποτιμούνται λόγω της χαμηλής βάσης εισαγωγής τους. Επίσης, οι απόφοιτοι κάποιων σχολών των Α.Τ.Ε.Ι. ίσως είναι πιο εύκολο να βρουν εργασία στο μέλλον από ότι οι αντίστοιχοι απόφοιτοι Πανεπιστημίων.

- Προσοχή στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Α.Τ.Ε.Ι. τα οποία διαφέρουν λίγο με τα αντίστοιχα των Α.Ε.Ι.

- Η επιλογή του επαγγέλματος είναι πολύ δύσκολη διαδικασία και στην ηλικία των 18 ετών, είναι πολύ δύσκολο να ξέρουμε τι ακριβώς μας αρέσει. Τα δεδομένα αλλάζουν πολύ γρήγορα γι’ αυτό θα πρέπει να σκεφτείς μακροπρόθεσμα, να ενημερωθείς όσο μπορείς για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και να προσαρμοστείς ανάλογα. Μια δουλειά που σήμερα έχει προοπτικές, μετά από μια 5ετια που θα έχεις ολοκληρώσει τις σπουδές σου, μπορεί να μην έχει ζήτηση ή και το αντίστροφο.

Εν κατακλείδι, είναι πολύ σημαντικό για κάθε υποψήφιο να συλλέξει όσον το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές του και να μην τις περιορίσει δεσμευτικά. Γονείς, καθηγητές, σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού, επαγγελματίες και απλοί γνωστοί μπορούν να βοηθήσουν στη συλλογή των δεδομένων και το φιλτράρισμα. Όμως η τελική απόφαση καλό είναι να λαμβάνεται από τον ίδιο τον υποψήφιο.

Να θυμάστε ότι οι πανελλήνιες δεν ήταν η πιο σημαντική μάχη της ζωής σας. Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι η αρχή μιας πορείας, στη διάρκεια της οποίας ο καθένας από τους υποψηφίους θα έχει πολλές ευκαιρίες να υλοποιήσει τα όνειρά του.

Μυρτάκης Μιχάλης

Διευθυντής Σπουδών Εκπαιδευτικού Ομίλου

parallax background

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: