Οι φιλόλογοι του Εκπαιδευτικού Ομίλου "Πράξη & Πρόοδος" αξιολογούν τα σημερινά θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων στο μάθημα των Αρχαίων Προσανατολισμού.
ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ
Στο διδαγμένο κείμενο τα θέματα κρίνονται βατά. Επιλέχθηκε Πλάτωνας ενώ το συγκεκριμένο έργο θεωρείται μέτριας δυσκολίας.
Η μετάφραση δεν έχει ιδιαίτερη δυσκολία εκτός από την συσσώρευση πολλών απαρεμφάτων που συνιστά προσοχή στο νόημα.
Η Β3 απαιτεί πολλή καλή γνώση των φιλοσοφικών θεωριών των δύο συνδιαλεγόμενων καθώς ζητείται να συσχετιστούν οι απόψεις τους με τις αντιλήψεις και την συμπεριφορά των Αθηναίων όπου και στα δύο αποσπάσματα είνια ίδιες.
Όσον αφορά την ερώτηση εισαγωγής, επιλέχθηκε η άσκηση σωστού-λάθους που διευκόλυνε τα παιδιά και δεν είχε κάποια λεπτομέρεια-παγίδα.
Σχετικά με την άσκηση των ετυμολογικών, επιλέχθηκαν δύο ασκήσεις διαφορετικού περιεχομένου από αυτές που συνηθίζονται. Η μια περιλάμβανε αντιστοίχιση ενώ η δεύτερη ήταν πρωτότυπη για τα δεδομένα καθώς ζητήθηκε σχηματισμός προτάσεων με συγκεκριμένες λέξεις με διαφορετική σημασία από αυτή που έχουν οι λέξεις στο πρωτότυπο κείμενο.
ΑΔΙΔΑΚΤΟ
Το αδίδακτο κείμενο ήταν απόσπασμα από το λόγο του Ισοκράτη «Φίλιππος» και σε γενικές γραμμές κρίνεται βατό. Αν και το αρχαίο κείμενο αποτελούνταν μόνο από δύο περιόδους λόγου, παρ’ όλα αυτά το νόημά του έρρεε ομαλά.
Οι ασκήσεις της γραμματικής είχαν μια μικρή αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς στο δεύτερο ζητούμενο υπήρχε μια πρόταση στην οποία οι μαθητές καλούνταν να μεταφέρουν τους κλιτούς τύπους στον άλλο αριθμό. Όμως, αν οι υποψήφιοι ήταν προσεκτικοί θα μπορούσαν εύκολα να απαντήσουν.
Το συντακτικό σε γενικές γραμμές ήταν βατό. Το μόνο που ξάφνιασε κάπως τους μαθητές ήταν η αναγνώριση της πρότασης, η οποία ήταν κύρια, γιατί συνήθως ζητείται μια δευτερεύουσα πρόταση.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Ζαχαριουδάκη Ελένη, Σαμιωτάκη Αντιγόνη.
Εκπαιδευτική Ομάδα Τομέα Φιλολογίας:
Ζαχαριουδάκη Ελένη
Κυδωνάκη Μαριρένα
Σαμιωτάκη Αντιγόνη
Τζωρτζάκη Ελένη
Φανουράκη Χαρούλα