parallax background

Παγκόσμια Ημέρα του π.

Υπουργείο Παιδείας
Πρόγραμμα Πανελλαδικών Εξετάσεων 2017
13 Μαρτίου, 2017
Σύνδρομο Down
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για το Σύνδρομο Down , 21 Μαρτίου.
21 Μαρτίου, 2017

"Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.."


Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην διασημότερη, παγκόσμια, μαθηματική σταθερά π= 3,14.

Ο εορτασμός της ημέρας του "π" καθιερώθηκε το 1988 από τον Larry Shaw. Γιατί όμως σήμερα; Ο λόγος είναι προφανής αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στο ημερολόγιό του. Σύμφωνα τώρα με τους Αμερικάνους που διαβάζουν πρώτα το μήνα και μετά τη μέρα 3/14, όπως… π=3,14! Στην Ευρώπη γιορτάζεται και κάθε 22/7 αφού 22 δια 7 είναι 3,14 . H ημέρα αυτή ονομάζεται Pi day προς τιμήν της σπουδαίας αυτής σταθεράς.

Τα «παράξενα» του εορτασμού…Γιορτάζεται με την κατανάλωση στρογγυλών πιτών καθώς στα αγγλικά το ελληνικό γράμμα π θυμίζει την αγγλική λέξη pie που προφέρεται ως "πάι". Σε πολλές μαθηματικές σχολές του κόσμου γιορτάζεται με πάρτυ στη 1:59 μετά το μεσημέρι, καθώς τα 1, 5 και 9 είναι οι τρεις αριθμοί που ακολουθούν τη σταθερά 3,14 η οποία στην επταψήφια εκδοχή της είναι π=3,1415926!

Λίγα λόγια για το πι...

Η σταθερά π ισούται με το λόγο της περιφέρειας ενός οποιαδήποτε κύκλου προς τη διάμετρό του και προέρχεται από το αρχικό γράμμα «π» (πι) της λέξης «περιφέρεια». Όλοι οι κύκλοι ανεξαρτήτως διαμέτρου έχουν το ίδιο π και αυτό ισούται κατά προσέγγιση με 3,14. Το π είναι γνωστό επίσης ως σταθερά του Αρχιμήδη και η διεθνής μαθηματική κοινότητα χρησιμοποιεί το σύμβολο στην ελληνική του γραφή, ενώ καμία φορά για τυπογραφικούς λόγους μπορεί να το συναντήσει κανείς κι ως .. Pi στη λατινική του εκδοχή.

Κατά προσέγγιση…Καθώς τα ψηφία της σταθεράς είναι άπειρα ενώ δεν υπάρχει και κάποιο μοτίβο σύμφωνα με το οποίο επαναλάμβανονται οι αριθμοί. Για το λόγο αυτό έχουν φτιαχτεί διάφοροι μνημονικοί κανόνες για την απομνημόνευση τουλάχιστον των πρώτων λίγων δεκαδικών ψηφίων της, όπως για παράδειγμα η παρακάτω φράση, που την επινόησε ο Ν. Χατζιδάκης (1872-1942), καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι».Το πλήθος των γραμμάτων κάθε λέξης της φράσης αυτής αντιστοιχεί σε καθένα από τα διαδοχικά ψηφία του αριθμού π (3,14159...) Δεν είναι λίγοι αυτοί που προσπάθησαν να απομνημονεύσουν την τιμή του π με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια, οδηγώντας σε ρεκόρ απομνημόνευσης πάνω από 67.000 ψηφία!

Το π βρίσκεται σε πολλούς τύπους της τριγωνομετρίας και της γεωμετρίας, ειδικά όσον αφορά κύκλους, ελλείψεις ή σφαίρες. Βρίσκεται επίσης και σε διάφορους τύπους από άλλους κλάδους της επιστήμης, όπως η Κοσμολογία, η Θεωρία των αριθμών, η Στατιστική, τα fractal, η θερμοδυναμική, η μηχανική, και ο ηλεκτρομαγνητισμός. Ο καθολικός χαρακτήρας του π τον καθιστά μια από τις πιο ευρέως γνωστές μαθηματικές σταθερές, τόσο εντός όσο και εκτός της επιστημονικής κοινότητας και έχει αποτελέσει θέμα λογοτεχνικών βιβλίων και ταινιών. Πρώιμες αναφορές στην σταθερά π βρίσκει κανείς τόσο στη Βίβλο όσο και στον Αριστοφάνη, ενώ συνδέεται και με την πυραμίδα της Giza. Αξιοσημείωτη σύμπτωση αποτελέι η γέννηση του φυσικού Νομπελίστα ,Albert Einstein στις 14 Μαρτίου 1879.

Και για το τέλος, ένα περίεργο "παιχνίδι". Αν κάποιος ψάξει ανάμεσα στα άπειρα ψηφία του αριθμού π τότε ανάμεσα τους θα βρει τον αριθμό της ταυτότητας του, του διαβατηρίου, του τηλεφώνου του και γενικά οποιονδήποτε αριθμό...

Καλό ψάξιμο!

Πηγή: Διαδίκτυο

parallax background
The following two tabs change content below.
Katerina Papadaki

Katerina Papadaki

Katerina Papadaki

Latest posts by Katerina Papadaki (see all)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: