parallax background

Σκάκι από τον Εκπαιδευτικό Όμιλο Πράξη & Πρόοδος.

Οι λύσεις των Ασκήσεων στα Λατινικά.
22 Νοεμβρίου, 2016
Κρυπτογραφία
Κρυπτογραφία-Τα πρώτα βήματα
25 Νοεμβρίου, 2016

"Στην πραγματικότητα όμως, το σκάκι είναι κάτι παραπάνω από όλα αυτά. Είναι ΟΛΑ αυτά μαζί. Το σκάκι είναι ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ και ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ."


Μαθήματα Σκακιού στον Εκπαιδευτικό Όμιλο Πράξη και Πρόοδος

Μία ακόμη καινοτομία από τον Εκπαιδευτικό Όμιλο Πράξη και Πρόοδος! Ενισχύοντας την φιλομάθεια και δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για πνευματική καλλιέργεια, ξεκινούν τμήματα εκμάθησης σκακιού για μικρούς και μεγάλους, αρχάριους και προχωρημένους. Τα μαθήματα γίνονται από τον Εκπαιδευτικό Όμιλο Πράξη και Πρόοδος σε συνεργασία με το Σκακιστικό Όμιλο Ηρακλείου (ΣΟΗ) (Α’ Εθνική) από τους έμπειρους προπονητές κ. Νίκο Παπανδρέου και κ. Μαίρη Βασιλάκη.

Πληροφορίες και εγγραφές στα τηλέφωνα 6936162462 - 2892023700 και στο e-mail: info@praksi.edu.gr

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο χώρου του εκπαιδευτηρίου, στην οδό 25ης Μαρτίου 271. Το πρώτο ραντεβού γνωριμίας, έχει οριστεί για το Σάββατο 26.11.2016 στις 15:30.

Γνωρίστε κι εσείς από κοντά το «βασιλιά των παιχνιδιών».

Σκάκι: Το ταξίδι των 64 τετραγώνων με βασίλισσες και ιππότες

Το σκάκι χαρακτηρίζεται από τους περισσότερους ως «ο βασιλιάς των παιχνιδιών», το δυσκολότερο, το επιστηµονικότερο και, για αρκετούς, το ωραιότερο παιχνίδι που φτιάχτηκε ποτέ.

Τι είναι το σκάκι;

Είναι δύσκολο να δώσουμε έναν ακριβή ορισμό για το τι είναι το σκάκι.

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.. για δύο παίκτες, το οποίο βασίζεται αποκλειστικά στην τακτική και τη στρατηγική και αποκλείει τον παράγοντα «τύχη». Γεμίζει τον ελεύθερο χρόνο και ψυχαγωγεί.

ΑΘΛΗΜΑ.. Είναι άθλημα αναγνωρισμένο από την Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει σαφείς κανόνες και ένταση και άγχος στους αγώνες. Όμως η ευγενική και µέσα από καθορισµένους - πολιτισµένους κανόνες άµιλλα, που χαρακτηρίζει το αγωνιστικό σκάκι, σµιλεύει το χαρακτήρα και καλλιεργεί το πνεύµα, όσο ίσως καµιά άλλη απασχόληση, χόµπι, ή άθληµα.

ΤΕΧΝΗ.. «Από την επαφή µου µε καλλιτέχνες και σκακιστές, διαπίστωσα ότι όλοι οι καλλιτέχνες δεν είναι σκακιστές, όµως όλοι οι σκακιστές είναι καλλιτέχνες”, Marcel Duchamp (1887-1968) - Γαλλοαμερικανός ζωγράφος. Δεν υπάρχει ίσως κανένα άλλο παιχνίδι, χόµπι ή άθληµα στο οποίο η δηµιουργικότητα και η αίσθηση του ωραίου, συνεργάζονται στη δηµιουργία πολύπλοκων και περίτεχνων συνδυασµών - καλλιτεχνηµάτων που πολλές φορές δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από το µεγαλείο ενός αριστουργήµατος της ποίησης, της ζωγραφικής ή της αρχιτεκτονικής.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ.. Ενώ το σκάκι ξεκίνησε καθαρά ως παιχνίδι, σιγά - σιγά άρχισε να εξετάζεται και να ερευνάται. Ο σκακιστής πρέπει να μελετήσει αρκετά και σε βάθος τις Αρχές Παιχνιδιού, τους κανόνες Ανοιγμάτων, Μέσων και Φινάλε, τις τεχνικές Ματ και Ισοπαλίας κτλ., για να φτάσει σε υψηλό επίπεδο. Για κάθε παρτίδα, γίνεται επιστημονική ανάλυση και διερεύνηση της κάθε πιθανής θέσης ώστε να απαντηθεί τελικά το κρίσιμο ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν να νικήσεις;

Στην πραγματικότητα όμως, το σκάκι είναι κάτι παραπάνω από όλα αυτά. Είναι ΟΛΑ αυτά μαζί. Το σκάκι είναι ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ και ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ.

Η ίδια η σκακιστική θεωρία αποτελεί μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία που διδάσκει τον τρόπο αντιμετώπισης ακόμα και των πιο δύσκολων καταστάσεων, πάντα με βάση τις ικανότητές μας, όπως έχουν καλλιεργηθεί με το σκάκι. Αυτός είναι ο λόγος που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έμαθαν σκάκι δεν το εγκαταλείπουν.

Γιατί κάποιος να μάθει σκάκι;

Μόνο θετικά είναι αυτά που μπορεί να προσφέρει η ενασχόλησή μας, ιδιαίτερως από μικρές ηλικίες, με το σκάκι. Εκτός από τη δημιουργία καινούργιων φίλων, την ψυχαγωγία στον ελεύθερο χρόνο και την πνευματική άσκηση, το σκάκι μπορεί να βοηθήσει και στην καθημερινή μας ζωή. Με το σκάκι μαθαίνουμε να βάζουμε στόχους, να βρίσκουμε τρόπο για να τους πετύχουμε, να είμαστε οργανωτικοί, μεθοδικοί, επιμελείς, να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες των πράξεών μας, να είμαστε ήρεμοι, συγκεντρωμένοι, αποφασιστικοί, να μην ενεργούμε επιπόλαια, να είμαστε αντικειμενικοί, ομαδικοί, να αποδεχόμαστε την ήττα, να στηριζόμαστε στις δυνάμεις μας. Επίσης, το σκάκι καλλιεργεί τη φαντασία, βελτιώνει τις μνημονικές ικανότητες, αναπτύσσει τον τρόπο σκέψης και απορροφά μέρος από την επιθετικότητα. Μάλιστα, είναι αμέτρητες πλέον οι έρευνες που δείχνουν ότι το σκάκι βελτιώνει σημαντικά τις γνωστικές αλλά και τις συμπεριφορικές ικανότητες όσων ασχολούνται με αυτό. Από τα μεγαλύτερα οφέλη που προσφέρει το σκάκι είναι ότι μας αλλάζει τρόπο σκέψης.

Από ποια ηλικία μπορούμε να ξεκινήσουμε να παίζουμε σκάκι;

Το νηπιαγωγείο ή η πρώτη δημοτικού (5-6 ετών) είναι μία καλή ηλικία να ξεκινήσει ένα παιδί να παίζει σκάκι. Τα παιδιά βεβαίως, σε αυτές ειδικά τις ηλικίες, δύσκολα αυτοσυγκεντρώνονται και βλέπουν το σκάκι περισσότερο σαν παιχνίδι. Αυτό όμως αντιμετωπίζεται από τους προπονητές με αρκετή φαντασία και ιστορίες. Δεν υπάρχει πάνω όριο στην ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος. Μπορεί οποτεδήποτε να αρχίσει την ενασχόλησή του με το σκάκι και να επωφεληθεί από αυτά που θα του προσφέρει. Μάλιστα είναι μύθος ότι το σκάκι είναι μόνο για τους έξυπνους.

Τι μπορεί να κερδίσει ένα παιδί μαθαίνοντας σκάκι;

Όλοι, αλλά κυρίως τα παιδιά, μπορούν να επωφεληθούν από το σκάκι.

Το σκάκι δεν απαιτεί ιδιαίτερες εγκαταστάσεις, ούτε πολυδάπανο εξοπλισμό. Συμβάλλει όμως με τον προσφορότερο τρόπο στην καλλιέργεια σημαντικών πνευματικών χαρακτηριστικών, αλλά και γενικότερα στην ανάπτυξη του χαρακτήρα του ατόμου. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι το σκάκι, δεν απαιτεί σωµατική προσπάθεια από τον παίκτη και γι’ αυτό µπορούν να το απολαύσουν άτοµα κάθε ηλικίας, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, ή κοινωνικοοικονοµικής κατάστασης ή φύλου. Επειδή, µάλιστα, κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού ενεργοποιούνται η προσοχή, η µνήµη, η κρίση, η λογική και πολλές άλλες πτυχές της νόησης, αποτελεί την ιδανική πνευµατική άσκηση για τον καθένα.

Το σκάκι θα προσφέρει στο παιδί μια μοναδική ευκαιρία για ψυχαγωγία, ενώ ταυτόχρονα θα το βοηθήσει στην καλλιέργεια ηθικών αξιών, στην κοινωνική ένταξη, στην ενίσχυση του αυτοελέγχου με αποτέλεσμα τον έλεγχο της επιθετικότητας και της διάσπασης της προσοχής και επίσης να διαπλάσει χαρακτήρα και προσωπικότητα αναπτύσσοντας ικανότητες και αρετές όπως:

Αλλά και πιο ειδικά στην ανάπτυξη ορθολογικού τρόπου σκέψης και δημιουργικής φαντασίας σε συνδυασμό με τρόπο ζωής ανοικτό σε κάθε είδους πολιτιστικά ερεθίσματα.

Βελτιώνει τις μνημονικές του ικανότητες, τη διάρκεια της πνευματικής συγκέντρωσης και απόδοσης έργου, την κατανόηση και εξοικείωση με μεθοδικούς τρόπους συλλογισμού.

Ο νέος ή η νέα που ασχολείται με το σκάκι, το πρώτο πράγμα που μαθαίνει, είναι να προετοιμάζεται μεθοδικά και να αγωνίζεται για να επιτύχει στηριζόμενος αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις.

Άλλωστε, η ένταξη σε ένα σύνολο, η παρακολούθηση των προπονήσεων, η συμμετοχή σε αγώνες, η δημιουργία φίλων είναι ένας τρόπος ζωής για το παιδί που αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο του δημιουργικά και ευχάριστα σε ένα ιδανικό για παιδιά και νέους περιβάλλον, αφού ο σκακιστικός κόσμος αποτελείται από ανθρώπους καλλιεργημένους, με υψηλούς στόχους.

Τι είναι το σχολικό σκάκι;

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει εντάξει το σκάκι στα αθλήματα που καλλιεργούνται στο πλαίσιο του σχολικού αθλητισμού. Διοργανώνεται κάθε χρόνο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα με τους διακριθέντες σε Παγκόσμιο, Ευρωπαϊκό και Πανελλήνιο επίπεδο να μοριοδοτούνται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας.

Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό, γίνεται έντονη συζήτηση σχετικά με την ένταξη του σκακιού στα Δημοτικά Σχολεία.

Βοηθάει στο σχολείο το σκάκι;

Οι περισσότεροι καλοί σκακιστές κάτω των 18 ετών είναι και άριστοι μαθητές. Ο σκακιστής από τη φύση του είναι φιλομαθής και παρουσιάζεται το φαινόμενο όσα παιδιά ασχολούνται με το σκάκι να έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας και πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι μύθος ότι το σκάκι στερεί χρόνο από το σχολείο και το διάβασμα, ότι τα δύο δεν συνδυάζονται. Το σκάκι βοηθάει στα μαθήματα. Η οργάνωση, η στοχοθέτηση, η αυτοσυγκέντρωση.. όλα τα θετικά που παίρνει το παιδί από το σκάκι βοηθάνε στη σχολική πορεία.

Τα παιδιά σε μικρές ηλικίες βλέπουν το σκάκι μόνο ως παιχνίδι, όμως έρευνες έδειξαν ότι το σκάκι ενισχύει τις μαθησιακές δεξιότητες. Τα παιδιά ενδυναμώνουν τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και ενισχύουν τη μνήμη, τις γλωσσικές και μαθηματικές τους ικανότητες. Λειτουργεί ως "άσκηση του μυαλού", ως ένας ευχάριστος τρόπος για να ασκήσουν τη συγκέντρωση, την υπομονή, τη λογική και τους νοητικούς υπολογισμούς.

Επιμέλεια Ανάρτησης:

Μυρτάκης Μιχάλης

parallax background

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: