parallax background

Λίγα λόγια για τον Θαλή.

Νόμπελ
Who wants to win a Nobel Prize? Βραβεία Νόμπελ.
29 Οκτωβρίου, 2016
Ελλάδα
Hellas ή Greece;
2 Νοεμβρίου, 2016

"Γυρίζοντας στην Μίλητο, ο Θαλής, ο οποίος ήταν ο πρώτος των επτά σοφών της αρχαιότητας, δημιούργησε την Ιωνική Σχολή της φυσικής φιλοσοφίας. Οι μοναδικές γνώσεις του σπουδαίου μαθηματικού κατάφεραν με αυτόν τον τρόπο να μεταδοθούν στις επόμενες γενιές επιστημόνων."


Ο μαθηματικός του Εκπαιδευτικού Ομίλου "Πράξη & Πρόοδος", Δραγατσίκης Στέργιος, γράφει ένα σύντομο κείμενο για τον Θαλή το οποίο συνοδέυει μια άσκηση προς επίλυση.

Γεννημένος στην Μίλητο, στο δεύτερο μισό του 7ου αιώνα π.Χ., ο Θαλής ξεκίνησε από πολύ μικρός να ασχολείται με την μελέτη των φυσικών φαινομένων. Για να μπορέσει να ενισχύσει τις γνώσεις του, ο διάσημος μαθηματικός πραγματοποίησε πολλά και μεγάλα ταξίδια, ειδικά για τα δεδομένα της εποχής. Ανάμεσα σε όλα, επισκέφτηκε την Αίγυπτο και την Μεσοποταμία, φροντίζοντας να συλλέξει πολύ χρήσιμες γνώσεις γύρω από την γεωμετρία και την αστρονομία.

Μάλιστα όταν βρισκόταν στην Αίγυπτο, μπροστά στο εντυπωσιακό θέαμα των επιβλητικών πυραμίδων, φρόντισε να πραγματοποιήσει την πιο... γνωστή του μέτρηση. Κανείς δεν γνώριζε το πραγματικό ύψος της μεγάλης πυραμίδας της Γκίζας, μέχρι που ο Θαλής έκανε μια πολύ απλή αλλά και έξυπνη σκέψη. Τοποθετώντας μια ράβδο δίπλα στο τερατώδες κτίσμα, περίμενε την στιγμή της μέρας όπου η σκιά θα έφτανε στο ίδιο μήκος με ξύλο. Την ίδια στιγμή, το ύψος της πυραμίδας μπορούσε να μετρηθεί μέσω της σκιάς της. Ενα αιώνιο πρόβλημα, άλυτο ακόμα και για τους χτίστες της πυραμίδας, είχε λυθεί με έναν τόσο απλό τρόπο.

Γυρίζοντας στην Μίλητο, ο Θαλής, ο οποίος ήταν ο πρώτος των επτά σοφών της αρχαιότητας, δημιούργησε την Ιωνική Σχολή της φυσικής φιλοσοφίας. Οι μοναδικές γνώσεις του σπουδαίου μαθηματικού κατάφεραν με αυτόν τον τρόπο να μεταδοθούν στις επόμενες γενιές επιστημόνων.

Ειδικά στον τομέα της Γεωμετρίας, ο Θαλής ήταν μια πραγματική ιδιοφυΐα, φτάνοντας σε πολύ σημαντικά συμπεράσματα. Δημοφιλέστερο όλων είναι το γνωστό και ως «Θεώρημα του Θαλή», το οποίο αναφέρει πως αν τρεις τουλάχιστον παράλληλες ευθείες τέμνουν δύο άλλες ευθείες, ορίζουν σε αυτές τμήματα ανάλογα.

Άσκηση

Δίνεται τρίγωνο ABΓΑΒΓ και σημεία ΔΔ και EΕ των πλευρών του ABΑΒ και AΓΑΓ αντίστοιχα, ώστε AΔAB=AEAΓ=13ΑΔΑΒ=ΑΕΑΓ=13 .

Από το σημείο AA φέρνουμε ευθεία (ε)(ε) παράλληλη στη BΓΒΓ . Η ευθεία (ε)(ε) τέμνει τις προεκτάσεις των BEΒΕ και ΓΔΓΔ στα σημεία Z,HΖ,Η αντίστοιχα.

Να αποδείξετε ότι: α) ΔE∥ΓBΔΕ∥ΓΒ β) ZE=12EBΖΕ=12ΕΒ γ) AZ=12EΓΑΖ=12ΕΓ

Πηγή Ασκήσης:

www.askisopolis.gr

parallax background
The following two tabs change content below.
Στέργιος Δραγατσίκης

Στέργιος Δραγατσίκης

Στέργιος Δραγατσίκης

Latest posts by Στέργιος Δραγατσίκης (see all)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: