parallax background
Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών
Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών.
5 Οκτωβρίου, 2016
Τελευταία Νέα
Αναβάθμιση του Λυκείου/πολλαπλές εξετάσεις.
23 Οκτωβρίου, 2016

"Ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη της Βραδιάς ήταν η παρουσία του Πειραματικού Γυμνασίου & Λυκείου Ηρακλείου. Ομάδες μαθητών υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους, ηγούνται της μαθησιακής διαδικασίας με την εντυπωσιακή αναπαράσταση φαινομένων χημείας και φυσικής σε ζωντανό χρόνο, με πειράματα και δράσεις από τον χώρο της βιολογίας, της τεχνολογίας και της τέχνης. Οι μαθητές του Εκπαιδευτηρίου παρακολουθούν την εφαρμογή της θεωρίας στη..Πράξη!"


Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, ο Εκπαιδευτικός Όμιλος "Πράξη & Πρόοδος", στο πλαίσιο του θεσμού των Ημερών Προοόδου που έχει καθιερώσει από πέρυσι, βρέθηκε με τους μαθητές του στο ΙΤΕ για την Βραδιά Ερευνητή 2016.

«Γίνε και εσύ ερευνητής», το σύνθημα της Βραδιάς του Ερευνητή, της μεγαλύτερης πανευρωπαϊκής γιορτής επιστήμης και έρευνας. Εδώ και 11 χρόνια ο θεσμός αυτός λαμβάνει χώρα – παράλληλα- σε ακαδημαΪκά κέντρα, σε περίπου 300 πόλεις της Ευρώπης. Ανάμεσα σε αυτές και το Ηράκλειο. Σημείο συνάντησης το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Συνεχίζοντας την πρωτοποριακή του πορεία στον χώρο της εκπαίδευσης, ο Εκπαιδευτικός Όμιλος «Πράξη & Πρόοδος», μετά την επιτυχημένη περυσινή του παρουσία, βρέθηκε εκεί για 2η συνεχόμενη χρονιά, δίνοντας στους μαθητές του Λυκείου την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τους ερευνητές και το έργο τους. Δράση που συμβάλει στην ενίσχυση της πολύπλευρης εκπαίδευσης των μαθητών του Εκπαιδευτηρίου.

Από τον προαύλιο χώρο του συγκροτήματος όπου έχουν στηθεί μικρές ομάδες ερευνητών δίνεται το έναυσμα για τις πρώτες απορίες, τις πρώτες ερωτήσεις και τις πρώτες συζητήσεις. Συνεχίζοντας οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες, ξεκινούν την δική τους εξερεύνηση στον κόσμο της ρομποτικής, της βιολογίας, της τέχνης, της αστρονομίας, των εφαρμογών λέιζερ κ.ά. Συνομιλούν με τους ερευνητές, συμμετέχουν σε παιχνίδια, πληροφορούνται για καινοτόμες έρευνες και εφευρέσεις, συμμετέχουν οι ίδιοι σε έρευνες (μέσω της απάντησης ερωτηματολογίου), παρακολουθούν και συμμετέχουν σε πειράματα και σε επιδείξεις εφευρέσεων, γίνονται ενεργοί χρήστες εφαρμογών, αντιλαμβάνονται την κοινωνική τους προσφορά.

Ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη της Βραδιάς ήταν η παρουσία του Πειραματικού Γυμνασίου & Λυκείου Ηρακλείου. Ομάδες μαθητών υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους, ηγούνται της μαθησιακής διαδικασίας με την εντυπωσιακή αναπαράσταση φαινομένων χημείας και φυσικής σε ζωντανό χρόνο, με πειράματα και δράσεις από τον χώρο της βιολογίας, της τεχνολογίας και της τέχνης. Οι μαθητές του Εκπαιδευτηρίου παρακολουθούν την εφαρμογή της θεωρίας στη..Πράξη!

Στο τέλος της περιήγησης, συγκεντρωνόμαστε στον εξωτερικό χώρο του συγκροτήματος όπου έχει στηθεί μπουφές για την καθιερωμένη αξιολόγηση και ανατροφοδότηση εντυπώσεων και εμπειριών υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής.

Θα ήταν σημαντική παράληψη να μην αναφερθούμε στο χώρο φιλοξενίας του τόσο σημαντικού αυτού θεσμού, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1983 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο άρτια οργανωμένα, εξοπλισμένα και στελεχωμένα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Αποτελείται από έξι Ερευνητικά Ινστιτούτα. Ηράκλειο: Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ), Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ), Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ), Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών (ΙΥΜ). Ρέθυμνο: Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ) και Πάτρα: Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ). Επίσης, στα Ιωάννινα λειτουργεί το Τμήμα Βιοϊατρικών Ερευνών (ΙΒΕ) που υπάγεται στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας.'Aλλες σημαντικές μονάδες του ΙΤΕ είναι οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (ΠΕΚ), το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ), και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ. Το ΙΤΕ έχει να επιδείξει άριστες επιστημονικές επιδόσεις, καθώς και μια σημαντική κοινωνική και οικονομική προσφορά, σε επίπεδο που το καθιστούν ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα διεθνώς. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τη 12η Βραδιά Ερευνητή!

Μέχρι τότε, ετοιμαζόμαστε για την 10η Ημέρα Προόδου η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο χώρο του εκπαιδευτηρίου και η οποία θα είναι ομιλία-ενημέρωση σε μαθητές και γονείς με τίτλο "Επιλέγοντας το σωστό δρόμο για τη σχολή μου". Προετοιμάζοντας λοιπόν τη 10η Ημέρα Προόδου και αναμένοντας και τις επόμενες.

parallax background
Δείτε φωτογραφίες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: