Στην εποχή της ανειλικρίνειας

by Katerina
in τελευταια νεα
Hits: 542

Η φιλόλογος του Εκπαιδευτικού Ομίλου "Πράξη & Πρόοδος", Τζωρτζάκη Ελένη, γράφει ένα κείμενο για τις ανθρώπινες σχέσεις στη σημερινή πραγματικότητα.

Πίσω από ψεύτικα χαμόγελα αναρτημένα στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, πίσω από καλά μακιγιαρισμένα πρόσωπα, πίσω από τυπικές χειραψίες κι ανέκφραστα «καλά» που απαντάμε στην ερώτηση: «Πώς είσαι;», πίσω από τη μάσκα του φαίνεσθαι μάθαμε να κρύβουμε το είναι μας. 

Ανέκαθεν ο άνθρωπος φοβόταν την αλήθεια, γιατί η αλήθεια είναι σκληρή, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Όμως, σε μια εποχή που η δράση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι ανεξέλεγκτη η ανειλικρίνεια κυριαρχεί περισσότερο από ποτέ και είναι της μόδας.

Εξαιτίας των προβαλλόμενων προτύπων πασχίζουμε να καλύψουμε κάθε μας ατέλεια και χάνουμε την αυθεντικότητά μας. Εξαιτίας της «πανταχού παρούσας» διαφήμισης καταναλώνουμε μανιωδώς, για να καλύψουμε τις πλασματικές ανάγκες μας αγνοώντας τις πραγματικές. 

Μάθαμε να τρεφόμαστε με χαμηλής διατροφικής αξίας προϊόντα που έχουν φανταχτερό περιτύλιγμα. Μάθαμε την κατανάλωση εξαρτησιογόνων ουσιών να την ονομάζουμε διασκέδαση και την αποχαύνωσή μπροστά από τα τεχνολογικά μέσα ψυχαγωγία. Μάθαμε πίσω από καλά οργανωμένες εκδηλώσεις για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων  «προς τιμήν» της δημοκρατίας να κρύβουμε την αναρχία. Με το φόβο της απόρριψης μάθαμε να μην εκφράζουμε τη γνώμη μας και χτίζουμε σχέσεις επιφανειακές. 

Ας κοιταχτούμε επιτέλους στο κάτοπτρο της αλήθειας, ώστε να έρθουμε αντιμέτωποι πρόσωπο με πρόσωπο με τη γύμνια μας. Ας μάθουμε στα παιδιά μας να αναζητούν την ουσία μεταλαμπαδεύοντάς τους τα ανθρώπινα ιδεώδη, αξίες αναλλοίωτες στο χρόνο. Όλα τ' άλλα κάποια στιγμή θα χάσουν τη λάμψη τους, θα φανεί η αλήθεια τους και τότε η απογοήτευση θα είναι πιο μεγάλη. Ας αποδεχτούμε τον εαυτό μας και τους άλλους με τις όποιες ιδιαιτερότητές τους, όμορφες ή άσχημες. Ας χτίσουμε απ’ την αρχή έναν κόσμο πιο ειλικρινή, γιατί το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο. 

Τζωρτζάκη Ελένη