Αξιολόγηση των θεμάτων του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας

Hits: 437

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Οι φιλόλογοι του Εκπαιδευτικού Ομίλου "Πράξη & Πρόοδος" αξιολογούν τα σημερινά θέματα των πανελλαδικών στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Το κείμενο στο οποίο διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι ήταν διασκευασμένη ομιλία του Γρηγόρη Σκαλκέα στην Ακαδημία Αθηνών.

Στο συγκεκριμένο απόσπασμα ο ομιλητής αναφερόταν στους σύγχρονους προβληματισμούς σχετικά με το ρόλο της επιστήμης καθώς και το χρέος του επιστήμονα απέναντι στα προβλήματα που η κακή χρήση της επιστήμης έχει δημιουργήσει.

Το κείμενο είναι ευσύνοποτο αλλά και το περιεχόμενό του δεν παρουσίαζε ιδιαίτερη δυσκολία ως προς την κατανόησή του, γεγονός που καθιστά σχετικά εύκολη την πύκνωσή του σε περίληψη 90-110 λέξεων.

Οι υπόλοιπες ασκήσεις χαρακτηρίζονται βατές. Συγκεκριμένα στη Β1 όπου για τρίτη χρονιά ζητείται να χαρακτηρίσουν οι υποψήφιοι προτάσεις ως σωστό ή λάθος ήταν ευκολότερο να συγκεντρώσουν τις δέκα μονάδες.

Από την άσκηση Β2 εως και την Β4, εάν οι υποψήφιοι ήταν προσεκτικοί είναι πιθανόν να συγκεντρώσουν σχεδόν όλα τα μόρια που προσφέρουν.

Τέλος, το προς ανάπτυξη θέμα της έκθεσης θα μπορούσε να αναπτυχθεί ικανοποιητικά, αρκεί οι μαθητές να ήταν ιδιάιτερα προσεκτικοί στο επικοινωνιακό πλαίσιο και στη γενικότερη δόμηση του κειμένου. 

Εφόσον επρόκειτο για ομιλία, ήταν απαραίτητη η προςφώνηση και η αποφώνηση καθώς και η χρήση του α’ προσώπου σε ορισμένα μέρη του κειμένου. Το μόνο σημείο που θα χρειαζόταν ίσως περισσότερη διευκρίνιση ήταν το πρώτο ζητούμενο, καθώς πολλοί υποψήφιοι δυσκολεύτηκαν να κατανοήσουν εαν χρειαζόταν να επικεντρωθούν στο ρόλο της επιστήμης γενικά στην επίλυση των σύγχρονων προβλημάτων ή εάν έπρεπε να καταγράψουν πώς οι επιστήμονες θα επιλύσουν κάποια συγκεκριμένα προβλήματα της εποχής μας.

 

Αξιολόγηση θεμάτων: Ζαχαριουδάκη Ελένη, Φανουράκη Χαρούλα.

 

Εκπαιδευτική Ομάδα Τομέα Φιλολογίας:

 

Ζαχαριουδάκη Ελένη

Κυδωνάκη Μαριρένα

Σαμιωτάκη Αντιγόνη

Τζωρτζάκη Ελένη

\

Φανουράκη Χαρούλα